TDS Nedir? TDS Ne İfade Eder?

23-07-2021 02:08
TDS Nedir? TDS Ne İfade Eder?

TDS NEDİR? NE İFADE EDER VE NASIL ÖLÇÜLÜR?

TDS, suyun kalitesinin belirlenmesi konusunda başvuruluna kavramlardan biridir. Özellikle su arıtma teknolojileri kapsamında, arıtma sistemlerinin başarısını ve arıtma sonucunda suyun ulaşmış olduğu kalite seviyesinin tespit edilmesini sağlar. Peki TDS nedir, neyi ifade eder ve ne şekilde ölçülür? Bir suyun kaliteli olması için ulaşması gereken TDS seviyeleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını, bu yazımızda bulabilirsiniz…

TDS Nedir?

TDS, İngilizce olarak Total Dissolved Solids anlamına gelmektedir. TDS kavramının Türkçe karşılığı ise sudaki çözünmüş katı madde miktarı demektir. TDS, su içerisinde çözünmüş ve gözle görülemeyecek olan mineral, metal, tuz ve benzeri maddeleri ifade etmek için kullanılır. Bir suyun TDS değeri, aynı suyun içilebilir ve ya da içilemez olduğunu belirlemek için de kullanılır. Eğer bir su içerisindeki demir, metal, tuz ve benzeri maddeler ne kadar artarsa, suyun tadı da o kadar bozulur. Dolayısıyla su içerisindeki TDS miktarı ne kadar düşükse, su da o kadar içilebilir olur.

Bir diğer yandan, suyun içerisindeki TDS miktarını ölçmeye yarayan aletler, suyun içilebilir olup olmadığı konusunda belirleyici değildir. Çünkü TDS ölçümü yapan cihazlar suyun içerisindeki çözünmüş maddeleri tespit ettiği için, suyun ancak sert mi yoksa yumuşak mı olduğunu belirtir. Yumuşak su içilebilir su iken, suyun yumuşaklığı azaldıkça içilebilirliği de kaybolur. Peki yumuşak su ve sert su değerleri ne şekilde sınıflandırılır? Şimdi hep birlikte bu konuya bir göz atalım…

TDS Değeri Bakımından Sınıflandırmalar

Piyasada bulunan ve farklı fiyat ve performans bilgilerine sahip olan TDS ölçüm cihazları ile, kolaylıkla bir TDS ölçümü yapılabilir. Peki TDS ölçümü sonrasında çıkacak değerler ve bu değerlere karşılık gelen su sınıfları hangileridir. Söz konusu sınıflandırmaları şu şekilde listeleyebiliriz:

-0 ve 17 arası yumuşak su,

-17 ve 80 arası az sert su,

-80 ve 150 arası orta sert su,

-150 ve 200 arası sert su,

-200 ve 350 arası çok sert su,

-350 ve 1100 arası içilemez su,

-1100 ve 6000 arası acı su,

-6000 ve 13000 arası çok acı su,

-13000 ve 30000 arası tuzlu su,

-30000 ve yukarısı deniz suyu.

Yukarıda da bahsedildiği gibi, bu değerler suyun kirli olduğunu ya da temiz olduğunu göstermez. Söz konusu değerler ve tanımları, yalnızca söz konusu suyun içerisindeki çözünmüş katı madde miktarını gösterir.

Miramak markası ile sunulan su arıtma teknolojileri sayesinde, suyun içerisinde bulunan çözünmüş katı madde miktarı minimuma indirilir ve dolayısıyla ortaya daha içilebilir bir su çıkar. Eğer siz de filtre edilmiş daha kaliteli bir su içmek ya da yemeklerinizde kullanmak isterseniz, Miramak markası ile üretilen söz konusu arıtma teknolojilerini kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.